Trollhättan

VVV-aktiviteter i Trollhättan

Programansvarig Trollhättan: Curt Andersson, 0705-86 70 42.

Torsdagsmötena i Villa Elfhög (om inget annat anges) börjar alltid kl 9.30.

På denna sida finns lokala aktiviteter i Trollhättan. Gemensamma aktiviteter för hela föreningen finns på sidan Aktiviteter.

Program 2024:

Torsdag 25 januari
Helena Kortered från Näringslivsenheten Trollhättan Stad informerar.
Villa Elfhög kl 09.30

Torsdag 15 februari
Stellan Edström från Trollhättegillet berättar om Villa Elfhögs historia med mera.
Villa Elfhög kl 09.30

Torsdag 28 mars
Bowling på Buddys. Samling kl 10.00.

Torsdag 25 april
Korvgrillning med tipspromenad, Bergagården Hunneberg kl 10.00.

Torsdag 23 maj
Dagsresa till Kosteröarna, Bohuslän.
Program för dagsresa till Kosteröarna

Torsdag 15 augusti
Besök i Åsaka hembygdsgård. Samling kl 10.00.

Torsdag 5 september
En dagsresa planeras, program senare.

Torsdag 19 september
Besök av gästföreläsare planeras. Villa Elfhög kl 09.30.

Torsdag 10 oktober
Gästföreläsare vinimportör, föreläsning och vinprovning. Villa Elfhög kl 15.00.

Torsdag 28 november
Julbord på Buddys, kl 13.00.

Fredag 13 december
Luciafirande på FUB-gården i Trollhättan. Samling kl 09.00.

Tidigare aktiviteter

Resa till Halland, den 11 maj 2023

I ett strålande vackert försommarväder torsdagen den 11 maj gav sig närmare 30-talet medlemmar iväg på en dagresa till Halland för besök på ett par intressanta utflyktsmål, som brukligt med Karl-Everts Buss med Lars-Eric vid ratten.

Första anhalten var Öströö Fårfarm, där vi inledde med kaffe och smörgås utomhus vid det charmigt belägna caféet med utsikt över gården och lövskogar runtomkring. Det gavs tid att både se får och lamm i hagarna, samt handla i butik och hantverksbod, det mesta med bäring på får- och lammprodukter.

Från Öströö var det så inte långt till Ästad Vingård, en av Sveriges större vingårdar enligt utsago. Även denna låg vackert infogad i det halländska landskapet. Under ledning av guiden Helena visades vi först vinfältet med cirka 14 000 vinstockar där vi fick en initierad redogörelse för hantverket i fält under året, och därefter visades vi in i vinmakeriet där vi bland tankar, lagringsfat, och flaskor invigdes i tillverkningsprocessens alla steg.

Efter detta serverades vi en välsmakande fisklunch i restaurangen, och säkerligen blev en eller annan frestad till ett återbesök på denna anläggning, som även kunde erbjuda spa och övernattning, vandringar, med mera.

Dagen närmade sig slutet, och på bussresan hem tackade ordförande Curt Andersson alla deltagare samt Lars-Eric för körningen, och eftersom detta var sista arrangemanget före sommaruppehållet passade han på att lyfta fram något av höstprogrammet, särskilt vår tredagarsresa till Skåne/Hven i början av september, samt önskade alla en trevlig sommar.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Foto: Ragnar Lindström

Resa till Falkenbergsrevyn, den 11 februari 2022

Den 11 februari 2022 åkte 35 medlemmar iväg på en resa till Falkenbergsrevyn och även denna gång med Karl-Everts Buss och Lars-Eric vid ratten. Alla deltagarna gladdes åt att pandemirestriktionerna precis hade upphört och att Falkenbergsteatern återigen hade kunnat öppna för sin musikrevy. Före föreställningen ingick en välsmakande lunch på restaurang Harrys i arrangemanget och därefter bänkade vi oss för eftermiddagens föreställning. Denna bjöd på en överdådig kavalkad av musik och träffsäkra texter om aktualiteter i tiden, allt framfört med bravur i högt tempo. Det var många nöjda kommentarer på hemvägen efter denna lyckade resa.

Studiebesök på F7 Såtenäs flygflottilj, den 30 oktober 2019

Detta bildspel kräver JavaScript.

Onsdagen den 30 oktober 2019 hade föreningen bokat ett studiebesök på F7 Såtenäs Flygflottilj. Detta visade sig vara ett mycket lockande resmål, och över 50 medlemmar deltog.

Vi togs emot i Gripen Center av våra guider för dagen, Håkan Brandt och Dag Kjellberg, vilka inledde med att presentera sig själva och sin bakgrund som piloter på F7. Vi fick lyssna till en fint presenterad och ytterst initierad berättelse om piloters arbete, vad flygning innebär, flygplanstyper, något om flygets organisation, flottiljens verksamhet nationellt och globalt, med mera, allt beledsagat av bilder och film. Därefter besöktes Gripenhangaren, med ytterligare materialinfo, etc.

Efter en välsmakande lunch vidtog ett besök i hangaren med något äldre plan; Tunnan, Lansen, Draken och Viggen, vilka i princip inte tillhör flottiljen. Besöket avslutades med ett stort tack till Håkan och Dag.

Vårresa till Bohuslän, 16 maj 2019

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den 16 maj äntrade ett drygt 40-tal medlemmar bussen för en solig vårresa till Bohuslän. Det första målet var det marinbiologiska Sven Lovéncentret på Tjärnö, där vi fick en sakkunnig beskrivning av utbildnings- och forskningsverksamheten och visades genom akvarier och laboratorier. Tillfälle gavs även att smaka på odlade alger, kanske vår framtida mat! Mer uppskattad blev dock lunchen som intogs på Pensionat Rågårdsvik, varefter vi togs om hand av lokalguide Kent Holmberg som under rundvandring i Grundsund berättade med stor kännedom om Skaftölandets historia, befolkning och fiskenäring genom århundradena. Avslutningsvis önskades medlemmarna en trevlig sommar och påmindes om höstprogrammet.

Besök på Saab bilmuseum, 25 april 2019

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den 25 april besökte ett 20-tal pensionärer Saab bilmuseum. Vi möttes av John-Gustaf Gudmundsson, en man med mångårig erfarenhet från Saab och särskilt tekniska avdelningen. Besöket inleddes med en filmvisning som skildrade den historiska bakgrunden och hur produktionen tog sin början, samt inte minst en roande kavalkad av reklamfilmer för de olika Saabmodellerna genom åren! Därefter vidtog rundvandring bland utställda modeller och motorer där vi särskilt visades några särdrag i både karosskonstruktioner och turbomotorerna, ett lyckat kännemärke för Saab. Det ställdes frågor och diskuterades, både inbördes och med John-Gustaf, så besöket var mycket uppskattat.

Luciafirande, 13 december 2018

Torsdagen den 13 december samlades traditionsenligt ett 60-tal medlemmar för att se och lyssna på Lucia med tärnor och stalledrängar från Slättbergens Musikskola under ledning av Kristoffer. Från i år var evenemanget förlagt till FUB-gården i Sandhem, där vi togs mycket väl omhand i fina lokaler. En rad julsånger framfördes, och efter uttåget fick Luciatåget välförtjänta applåder. Därefter vidtog lussefika med god stämning och mycket prat. Ordförande Curt Andersson avslutade årets sista sammankomst med en återblick på året och gav några glimtar ur 2019 års program som skickas ut i dagarna, samt tackade alla som har deltagit och önskade god jul och gott nytt år.

Julbord på Åh Stiftsgård, 29 november 2018

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den 29 november for runt 30 medlemmar på sedvanligt julbord på Åh Stiftsgård. Humöret var gott, och förväntningarna höga, och trots det mulna höstvädret infann sig julkänslan genast när vi togs emot med glögg i paviljongen. Strax därpå öppnades portarna till det läckra julbordet, och all den goda maten fyllde tallrikarna och avnjöts till livligt prat samt en och annan sång. Till det avrundande gottebordet och kaffet passade ordförande Curt Andersson på att framföra vår uppskattning till personalen i köket, och även tacka medlemmarna för samvaron samt även nämna något om kommande program.

Träff på Åsaka-Björke hembygdsgård, den 23 augusti 2018

Detta bildspel kräver JavaScript.

Höstens mötesprogram inleddes traditionsenligt med en träff på Åsaka-Björke hembygdsgård den 23 augusti, där vi togs emot av Stig Almkvist med flera. Runt 35 medlemmar hade hörsammat inbjudan och fick till inledande kaffe med smörgåsar höra Stig berätta om hembygdsföreningens verksamhet och årets utställning. Därefter vidtog en rundvandring mellan olika stationer med en lättsam gissningstävling om vad olika äldre kluriga redskap från hushåll och jordbruk kunde ha använts till. Efter detta tackade ordförande Curt Andersson våra värdar för det trevliga arrangemanget, samt informerade om höstens programpunkter, innan sammankomsten avslutades med korvgrillning.

Resa till Mölndals Kvarnby och Gunnebo Slott, den 17 maj 2018

Detta bildspel kräver JavaScript.

Den 17 maj i soligt väder gav sig ett trettiotal medlemmar iväg på en dagsresa som innehöll två mycket intressanta besök. Förmiddagen ägnades åt Mölndals Kvarnby och den gamla industriverksamheten kring Mölndalsforsen, där vi guidades av museimannen och profilen Lars Gahrn, med anor från området. På ett fängslande sätt förevisade han de gamla industribyggnaderna och tillhörande museum, samt berättade om livet förr, och om de gamla bostäderna. Därefter förflyttade vi oss till Gunnebo Slott där vi efter en god lunch togs omhand av guiden Mattias Johansson, som under rundvandringen berättade elegant och medryckande om både slottet och köpmannen John Hall.

På hemresan informerade ordförande Curt Andersson om kommande aktiviteter med start i augusti månad. Traditionsenligt blir det ett besök vid Åsaka-Björke hembygdsgård med tipspromenad. Avresa för årets långresa till Estland och Lettland är den 26 augusti. Som avslutning önskades alla en skön sommar.

Besök på Volvo i Göteborg, den 12 oktober 2017

Detta bildspel kräver JavaScript.

Bild: Lennart Lillberg

Besök på brandstationen, den 7 september 2017

Detta bildspel kräver JavaScript.

Besök i Åsaka-Björke hembygdsgård, den 24 augusti 2017

På förmiddagen den 24 augusti samlades ett drygt 35-tal deltagare i Åsaka–Björke hembygdsgård för höstens första möte. Vi hälsades välkomna av Stig Almqvist, Carl Gustaf Danielsson och Bengt Andersson som berättade om samlingarna och årets utställning. Traditionsenligt inleddes mötet med kaffe och smörgås innan vi gick runt mellan olika stationer och med god stämning och under livliga diskussioner gissade på vad en mängd äldre finurliga bruksföremål hade använts till! Därefter belönades alla med grillad korv, och ordförande Curt Andersson informerade om höstens program som just hade skickats ut, och tackade även våra värdar för dagens arrangemang.